Vraag & antwoord

Wat betekend IP Waarde?

  • Wat is IP waarde of waarom is IP belangrijk om te weten?

IP is de afkorting van Ingress Protection. IP geeft aan in welke mate een product stof en waterdicht is.  Producten met een lage IP waarde zoals IP20 waarde worden meestal voor binnen toepassingen gebruikt bij een droge binnenruimte. Met een lage IP waarde is het product niet of minder goed beschermd tegen het indringen van water en vocht.

Een product met minimaal IP44 waarde is goed als tuinverlichting. Wil je een compleet water en stofbestendige product dan is een IP65 waarde geschikt voor in de douche of badkamer.

 

Wat zijn Watt & Lumen, en hoeveel heb ik nodig?

  • Lumen

Lumen is een term dat aangeeft hoeveel helderheid een lichtbron produceert, het kan herkend worden aan het symbool “lm”.  Vroeger werd er gekeken naar hoeveel watt en lichtopbrengst er was, hoe meer watt hoe meer lichtopbrengst. Nu is er met LED verlichting minder wattage nodig en kun je evenveel of meer lichtopbrengst hebben. Zo kun je een LED lamp van 5 Watt hebben die net zo helder is als een gloeilamp van 50 Watt. 

Bij LED lampen wordt er geen tot nauwelijks hitte geproduceerd in tegenstelling tot gloeilampen.  De LED lampen hebben hierbij ook nog een veel langere levensduur. Je hoeft de gezellige uitstraling van een ouderwetse gloeilamp niet te missen, bij INTOLED hebben wij sinds kort de perfecte oplossing: de LED filament lamp. Het is een zuinige LED lamp met veel lumen die eruitziet als een ouderwetse gloeilamp. 

  • Wattage

Het aantal wattage betekend het verbruik van de lamp, dit heeft met LED verlichting een mooi verband. LED lampen hebben een lager aantal wattage nodig en kunnen veel lumen opbrengen in tegenstelling tot halogeen en gloeilampen.

  • Hoeveel lumen heb je nodig?

Gebruik onderstaande waarden als een schatting voor het aantal lumen dat je nodig hebt voor iedere kamer in jouw huis;

RuimteAantal lumen nodig
Keuken300-600 Lumen
Keukenblad700-800 Lumen
Woonkamer400-500 Lumen
Hal300 Lumen
Slaapkamer300-400 Lumen
Badkamer500-600 Lumen
Wastafel badkamer700-800 Lumen
Leesruimte400 Lumen

Voor sommige ruimtes heb je meer licht nodig zoals in winkels, kapperszaken of een supermarkt.  Voor deze zakelijke markt hebben we een assortiment Pro High Lumen LED panelen. A++ energielabel door het lage verbruik en 3.600 lumen licht.  Voor je huidige TL-buizen hebben we TL LED buizen die je makkelijk zelf kunt vervangen, ze passen in de huidige armatuur dus is er geen installateur nodig. Het aantal lumen is van 850 tot 7.000 lumen.  

 

Wat betekend Lumen en Lux?

  • Wat zijn Lumen?

Lumen is de uitdrukking van de hoeveelheid licht die een lamp afgeeft. Meestal wordt het uitgedrukt door de afkorting van lumen “lm” met een getal ervoor. Hoe hoger het aantal lumen, hoe meer licht de lamp afgeeft. Het is een veel voorkomende denkfout dat lampen met een hoger aantal wattage meer lichtopbrengst leveren, het is niet zo dat een hogere wattage meer lichtopbrengst levert. Wil je veel lichtopbrengst hebben, dan is het beter om een lamp te kiezen met een hoge lumen waarde.

Om energie te besparen en veel lichtopbrengst te hebben, raden we je aan om lampen met een hoge lumen waarde en lage aantal wattage aan te schaffen. 

  • Wat is Lux?

Lux betekend “licht” in het Latijn en is de hoeveelheid licht op een plek. Lux wordt in zijn waarde gehanteerd als meetstaf voor de hoeveelheid licht per vierkante meter is. 1 lux staat gelijk aan 1 lumen per vierkante meter. Bijvoorbeeld een zelfde lamp wordt gebruikt in een wc van 1 vierkante meter en in een sporthal, je kunt duidelijk zien dat de wc van 1 vierkante meter veel meer luxwaarde heeft.

  • Hieronder vind je een aantal algemene luxwaarden:
SettingAantal Lux
Zonlicht100.000 Lux
Daglicht15.000 Lux
Bewolkte dag1.000 Lux
Donkere dag100 Lux
Volle maan0.1 Lux

 

 

Wat is het verschil tussen fase aan- en afsnijding?

  • Wat is het verschil tussen fase aan- en afsnijding en waarom moet ik hierop letten?

Het verschil heeft te maken met de wisselspanning. Met deze schakelmethode kan het belastend vermogen van een lamp geregeld worden met een dimmer. Bij de LED lampen wordt vaak een LED Dimmer aangeboden die een schakelaar heeft met fase aansnijding en afsnijding. Mocht je LED Lampen hebben met fase aansnijding of lampen met fase afsnijding dan kan je met de dimmer de switch omzetten en de lampen zo zuinig mogelijk gebruiken.

Fase aan- en afsnijding zijn termen die belangrijk zijn wanneer je een dimmer moet kiezen voor je verlichting. Het verschil tussen beide termen wordt hieronder uitgelegd. 

  • Fase-aansnijding dimmen

Dimmers met fase aansnijding hebben de letters RL op de meeste dimmers staan, dit is namelijk om aan te tonen welke soort fase deze dimmer heeft. Deze fase aansnijding dimmers kunnen worden toegepast voor de traditionele gloeilampen, halogeen lampen en sommige LED lampen. Als de RL Dimmer dus LED lampen kan dimmen dan moet dit aangegeven zijn op de LED Dimmer uiteraard.

Een dimmer met fase aansnijding kan de lampen met 40% terug dimmen. Bij deze manier van dimmen zal de lichtbron nooit helemaal gedimd kunnen worden. Kies dan toch voor fase afsnijding dimmers. 

  • Fase-afsnijding dimmen

Dimmers met fase afsnijding hebben de letters RC op de meeste dimmers staan. dit toont namelijk aan dat deze dimmers werken op fase afsnijding. Deze dimmers zijn bijna voor alle soorten dimbare lampen geschikt zoals traditionele gloeilampen, halogeen lampen, 12 volt halogeen, dimbare LED lampen en dimbare spaarlampen. Dit wordt namelijk ook op de dimmer aangegeven dat het een LED Dimmer is. 

Door een fase-afsnijding dimmer toe te passen op je dimbare verlichting kan je enorm veel energie besparen omdat je met deze dimfunctie de lampen tot 100% terug kan dimmen tot die helemaal uit is!

 

Wat is de stralingshoek en is dit belangrijk?

Een stralingshoek is de breedte van de lichtbundel uit een lichtbron. Je hebt diverse stralingshoeken van ongeveer 4° tot en met 360°. 

Dit verschilt per product soort uiteraard. Zo heb je bij een GU10 spot een stralingshoek meestal rond de 36°-38° of zelfs 120° om iets meer ruimte te belichten. Een grotere stralingshoek wilt zeggen dat je meer oppervlakte kan verlichten. Een kleinere stralingsbundel is meer geschikt voor kleinere objecten te belichten of als je het licht gefocust wilt schijnen.  

Een TL buis heeft bijvoorbeeld een grotere stralingshoek omdat dit een lamp is die gebruikt wordt om grote ruimtes goed te belichten. 

 

Wat betekend CRI waarde?

Een identieke lichttemperatuur impliceert niet automatisch hetzelfde licht. Kleurweergave van eender welke lichtbron hangt af van de samenstelling van het licht, d.w.z. de kleur waarvan het licht is opgebouwd. Om deze waarden te beoordelen, wordt de Color Rendering Index (Ra of CRI) geïntroduceerd: Indexering van de helderheid van een lichtbron.

Mijn order is beschadigd aangekomen, wat nu?

Maak een foto van het beschadigde product en van de doos, neem vervolgens zo snel mogelijk contact met ons op.

 

 

Fun led lampen

Hoe maak ik mijn Plexiglas bordje schoon?

U kunt uw bordje voorzichtig schoonmaken met een zachte (microvezel) doek.

 

Ik heb zelf iets ontworpen, kunnen jullie hier een led lamp van maken?

Dit is over het algemeen geen enkel probleem. Stuur ons een bericht met uw wensen en/of ontwerp.

© 2018 - 2024 LedMania.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel